כה אמר הרצל
דווקא בימים אלו סיפורו של חוזה המדינה מקבל משמעות אחרת עם ביקורו של מוזיאון הרצל הנודד בכפר
"בבתי ספר אין הבדל בין הילדים, לא בבגדים ולא בשום דבר אחר. ההבדל היחיד הוא בכישרון ובחריצות.. לא חיסלנו את התחרות, אבל תנאי הפתיחה שווים לכולם, כמו בתחרות ספורט. כולם שווים בנקודת המוצא, אבל לא בסיום." את המשפט הזה כמו רבים אחרים הגה בזמנו: בנימין זאב הרצל המוכר לכולנו כחוזה המדינה. לא רבים מאתנו מכירים את חייו האישיים, את התקופה בטרם הפך להיות אותה דמות מוכרת בעלת חזון ציוני שנראה באותה תקופה כלא מציאותי. בדיוק בזה עוסק 'מוזיאון הרצל הנודד' שהגיע לניר העמק עם פעילות חווייתית לתלמידי שכבה י'.
"מדובר למעשה במעין תצוגה אינטראקטיבית המורכבת מארבע תחנות מרכזיות בחייו של הרצל", סיפרה נגה ראובן, רכזת השכבה. "התלמידים עוברים מתחנה לתחנה על פי הסיפור הכרונולוגי שלו. זה מתחיל בביתו, עובר דרך בית קפה פריזאי שם נהג לשבת ולהגות, ממשיך בחדר עבודה האישי שלו ומסתיים בגלריית החזון שלאחריה כבר הפך להיות הרצל המוכר לכולם". מטרת הפעילות היא לחשוף את התלמידים לדמותו של חוזה המדינה עוד בשלבי היותו אדם אנונימי, בעל דעות אישיות וחלום אחד גדול: להקים מדינה בעלת חברה מופתית לעם היהודי היושב בגולה. מה הביא אותו למחשבות האלו? ממה הוא הושפע וכיצד הפך את המחשבות למעשים? על כל אלו ועוד מנסה המוזיאון הנודד לענות בעזרת תפאורה מיוחדת המוקמת בתוך הכיתות וכן בעזרת שחקן המוסיף אותנטיות ואווירה. בנוסף לכל אלו ישנם אפקטים חזותיים ותלבושות מהתקופה שמשלימים את החוויה והופכים אותה למוחשית עבור התלמידים.
דווקא בימים אלו כשהאנטישמיות מגיעה לשיאים ומתפשטת ברחבי העולם, חזונו של הרצל מקבל משמעות ורלוונטיות יתרה. העובדה כי יש לעם היהודי מדינה עצמאית, צבא גדול ויכולת להגן על האוכלוסייה- היא מהות הדבר העיקרי עליו חלם האיש והאגדה.